Un experiment astronomic ne demonstrează imposibilul și confirmă teoria lui Einstein

de: Ioana Bîrsan
08 06. 2017

Cercetătorii descoperă un eveniment rar, demonstrând simultan corectitudinea și incorectitudinea unei teorii a lui Einstein. 

Oamenii de știință au reușit să confirme o teorie a lui Einstein, confirmare pe care nici fizicianul nu o credea posibilă. Studiul se centrează asupra unui efect denumit „lentilă gravitațională”. Ideea din spatele lui este că obiectele supermasive, precum stelele, determină curbarea traiectoriei luminii care trece pe lângă ele. Gravitația obiectului de mari proporții funcționează asemenea unei lentile, distorsionând direcția luminii care trece.

Einstein a prezis acest efect în teoria sa a relativității generale, dar pentru că observarea acestui fenomen necesită alinierea perfectă a unui set de parametri, fizicianul credea că nu vom reuși niciodată să observăm direct efectul pe care el l-a detaliat în cadrul teoriei sale.

Mulțumită tehnologiei avansate de care dispunem astăzi, efectul lentilei gravitaționale poate fi detectat. Cercetătorii s-au folosit de Hubble Space Telescope al celor de la NASA pentru a privi o pitică albă (o stea de masă medie aflată în ultima fază a evoluției). Când această stea, aproape de finalul vieții, a trecut prin fața unei alte stele îndepărtate, specialiștii au observat că pitica albă părea să împingă celălalt obiect celest din calea ei. Însă gravitația piticii albe nu a făcut decât să curbeze traiectoria luminii și să creeze impresia inițială, notează Engadget. Aceasta a fost pentru prima oară când efectul prezentat de Einstein a putut fi observat în realitate.

Pe lângă această utilitate, tehnica le permite astronomilor să măsoare masa stelei care determină distorsionarea luminii. Intensitatea cu care se curbează lumina îi ajută pe cercetători să calculeze masa și gravitația obiectului. Astfel, în cadrul studiului, ei au putut realiza aceste calcule bazându-se pe efectul lentilei gravitaționale, un lucru pe care nu l-au putut realiza până în acest moment.